Wat kost een trouwfotograaf?
Bij het plannen van een bruiloft komt veel kijken, en een van de belangrijkste beslissingen is het kiezen van een bruidsfotograaf. Maar waarom lopen de prijzen van bruidsfotografen zo uiteen? In deze blog bespreken we de belangrijkste factoren die invloed hebben op de prijs van een trouwfotograaf, zodat je beter begrijpt wat je voor je budget kunt verwachten. Trouwfoto's zijn een blijvende herinnering aan jullie speciale dag, en daarom is het belangrijk om te begrijpen wat de kosten van een trouwfotograaf zijn en hoe je binnen jullie budget de juiste fotograaf kunt vinden.
Gemiddelde kosten van een trouwfotograaf in Nederland
In Nederland liggen de kosten voor een trouwfotograaf gemiddeld tussen de €1500 en €4000 voor een volledige dag fotografie, afhankelijk van verschillende factoren. Het tarief kan variëren op basis van ervaring, hoe lang de fotograaf aanwezig is en de diensten die worden aangeboden, zoals een (of meerdere) album(s) of een eventuele loveshoot voorafgaand aan de trouwdag.
Welke factoren beïnvloeden de prijs van een trouwfotograaf?
Ervaring van de fotograaf
De ervaring van een trouwfotograaf spelen een grote rol in de prijs. Fotografen met veel ervaring en prijzen of erkenning binnen de trouwbranche hanteren vaak hogere prijzen. Een fotograaf die veel bruiloften heeft gefotografeerd, weet hoe hij/zij moet omgaan met verschillende lichtomstandigheden, onverwachte momenten en kan jullie helpen ontspannen voor de camera.
Apparatuur
Professionele camera’s en lenzen zijn ontzettend kostbaar. Daarnaast moeten trouwfotografen hun apparatuur regelmatig updaten om de beste resultaten te kunnen leveren. De investering in deze apparatuur is onderdeel van de prijs van een trouwfotograaf.
Om een idee te geven: wij fotograferen met 4 Canon mirrorless camera’s (R5 & R6) en beschikken over allerlei lenzen, en dat allemaal x2 omdat we allebei fotograferen en een volledige set camera’s en lenzen nodig hebben.
Aantal uren aanwezigheid voor fotografie
De tijd die een fotograaf op de bruiloft doorbrengt, is een andere belangrijke factor. Sommige bruidsparen willen alleen dat de ceremonie wordt vastgelegd, terwijl anderen een volledige dag (van de voorbereidingen tot het feest) vastgelegd willen hebben. Hoe meer uren fotografie je wilt, hoe hoger de kosten. Wij fotograferen bruiloften op een verhalende manier, als een stukje familiegeschiedenis in één dag. Daarom start onze aanwezigheid vanaf minimaal zes uur, en zijn we er het liefst bij van (een stukje van) de voorbereidingen, tot en met (een stukje van) het feest, en worden we meestal tussen de tien en dertien uur geboekt.
Nabewerking
Fotograferen is slechts een deel van het werk. De uren die een fotograaf na de bruiloft aan het bewerken van de foto’s besteedt, worden vaak over het hoofd gezien. Na de trouwdag komt voor de fotograaf het grootste deel van het werk: het maken van back-ups, het uitzoeken van de (duizenden!) beelden, het nabewerken en vervolgens zorgen dat de foto’s zichtbaar zijn in een persoonlijke gallery.
Reiskosten
Als je een fotograaf inhuurt die ver moet reizen naar jouw trouwlocatie, kunnen de reiskosten de prijs verhogen. Bij een hele dag aanwezigheid zijn onze reiskosten verwerkt in de tarieven. Trouwen jullie op een waddeneiland of in het buitenland? Dan worden er reis- en verblijfskosten gerekend.
Albums
Veel bruidsfotografen bieden naast digitale bestanden ook fysieke trouwalbums aan. De kwaliteit, grootte en het aantal pagina’s van een album kunnen sterk variëren. Omdat wij echt geloven in de kracht van geprinte foto’s is een album altijd inbegrepen. Het is mogelijk om deze te upgraden naar een groter formaat en/of te voorzien van meer pagina’s in het album. Daarnaast is het ook mogelijk om ouderalbums of getuigenalbums bij te bestellen.
Second shooter
Een tweede fotograaf kan helpen om meer momenten vast te leggen, zoals bijvoorbeeld de voorbereidingen van de bruidegom, zodat van allebei de voorbereidingen worden vastgelegd. Daarnaast is een second shooter ook een fijne toevoeging op een dag met logistieke uitdagingen (wanneer jullie in een grote stad trouwen bijvoorbeeld, of wanneer er meerdere verplaatsingen zijn) of op een trouwdag waar de liefde wordt gevierd met veel gasten.
De foto’s hieronder zijn bijvoorbeeld op hetzelfde moment gemaakt: Janneke wachtte bij bruid Mathilde op de first look, en Leonard bij Alwin die nog even zijn geloften doorlas.
Hoeveel budget moet je reserveren voor trouwfotografie?
Een handige vuistregel is om 10 tot 20% van je totale trouwbudget te reserveren voor fotografie. Dit percentage kan uiteraard variëren afhankelijk van jullie prioriteiten. Fotografie is een van de weinige tastbare herinneringen aan jullie dag, en het is daarom écht de moeite waard om hierin te investeren.
Conclusie: Een investering in blijvende herinneringen
De kosten voor een trouwfotograaf nemen dus zeker een hap uit jullie begroting. Zie het als investering in herinneringen: de foto’s zijn de enige blijvende herinnering aan jullie trouwdag!
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem gerust contact met ons op!